עבודות האמנות בספר נפרשות בתשעה פרקים שכל אחד מהם מציג מקבץ יצירות העוסק בנושאי מפתח מסקרנים
העבודות מציעות פרשנויות מגוונות לשמלה – ככסות, כסימן היכר מגדרי ולתפקידה בתהליך הסוציאליזציה של ילדות וילדים ובהבניית זהות מינית מגדרית. חלק מהן חותרות תחת התפישות הרווחות באשר למגדר במונחים בינאריים, וחלק מדגישות אלמנטים של מיניות, בין פגיעות לעוצמה. יש הדנות במתחים וביחסי הכוח בין גברים לנשים, ואחרות עוסקות בסממנים תרבותיים ודתיים, תוך ביקורת נוקבת על נרטיבים מסורתיים המוכתבים על ידי תפישות פטריארכאליות. רובן מציגות מבט לוקאלי המתבונן במרחב הישראלי, ועם זאת הן בעלות עוצמה אוניברסאלית, לדוגמה:
ילדות, היזהרנה
חלק גדול מהיצירות במקבץ זה, עוסק בילדות קטנות לובשות שמלה. השמלה היא חלק מרכזי בסוציאליזציה של ילדות קטנות ומהווה מרכיב דומיננטי בשאיפתן להיות יפות, בעוד שתעשיית האופנה מרבה להדגיש את הנופך המיני בגישה זו. הפתח הקיים בכל שמלה, מותיר את הילדות פגיעות ועלול להגביל את יכולתן לעסוק בסוגים נועזים יותר של פעילות ומשחקים.
שורדות ומתנגדות
היצירות במקבץ זה, עוסקות בשמלה כמסמנת מעמד חברתי, החל משמלות פאר ועד סמרטוט פשוט ושמלת דלות, שיכולה להפוך לאמצעי הממחיש את השחרור מדיכוי. חלק מהיצירות מתייחסות לשמלה כמסמן תרבותי, המזהה את ״האחר/ת״, הנערה או האישה הפלסטינית, בלבוש מסורתי המאפשר לה להיות נראית- ולא נראית, מעין נוכחת – נפקדת. עבור נשים במלחמה, השמלה מייצגת פגיעות לצד התנגדות.
חלום הכלה והבלרינה
שמלת הכלה היא אולי התגלמות השמלה – ואין זה מפתיע שאמניות רבות בחרו להציע עבודות המתייחסות לכלה ולמלוותיה –עבודות ביקורתיות החותרות תחת האידיאליזציה של הכלה. כמו הכלה, הבלרינה נושאת בממדים מיתיים בדמיונה של הילדה הקטנה, שגם היא מוטלת בספק ביצירות האמנות.
ללבוש זהויות שונות
שמלה יכולה לבטא זהות, פנטזיה, הזדהות מגדרית או יכולה לשמש כהסוואה, כפי שניתן לראות ביצירות האמנות בחלק זה. לבישת שמלה על ידי גבר עדיין מכונה ״קרוס דרסינג״ – מה שמאשר את הבגד כנשי.